dilluns, 2 de maig del 2011

CRÒNICA

 "No us deixeu contractar"


Vicent Partal va ser molt clar a les reconamacions que va fer als joves periodistes de Canyamars, afirmant que la clau estava en l'auto-contractació i que el paper té els dies comptats


La 6a Trobada de Joves Lectors que portava com a títol "Els reptes de la xarxa i el futur del paper" va tenir lloc el cap de setmana del 29 i 30 d'abril a Canyamars, Maresme on hi van participar la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramón Llull-Blanquerna, la Universitat de València, l'Autònoma de Barcelona i la Universitat de Vic. L'acte, organitzat per l'Associació Catalana dePremsa Comarcal va durar dos dies i els joves van poder compartir dos dies de debats i intercanvis de visions sobre el futur de la premsa comarcal.

Alumnes de la Universitat Abat Oliba a la seva ponència
Amb el context de canvi social i tecnològic en ment, es va insistir en les noves tendències dels lectors, en les diferències de consum entre adults i joves i en el futur dels nous suports digitals. En general els joves lectors som més impacients, utilitzem principalment el suport digital, estem acostumats a tenir accés gratuït a la informació i busquem especialització en els continguts. Les claus de les jornades es van centrar en com aconseguir la fidelitat d'aquests natius digitals.

Les xarxes socials també juguen un paper important en la informació del jovent. Un 70% utilitza plataformes com Facebook i Twitter per informar-se. Les opinions sobre si aquests perjudiquen o ajuden als periodistes són molt diverses. N'hi ha que creuen que poden facilitar la incorporació am món laboral del jove periodista ja que permeten crear-se un perfil a la xarxa i un bon ús comporta influència entre el públic. Però si tothom pot escriure a la xarxa, què passarà amb el periodista? Segons Diego Linares, periodista i professor de la Universitat de Vic, "si tenim por a que desaparegui la professió vol dir que no ho estem fent bé". 

En quant a la premsa comarcal en particular un sector amb molt de futur per seu mercat tant concret, els consells dels experts va ser que cal una major inversió, apostar per la digitalització i renovar el sector que a vegades ha quedat en segon pla, arcaïtzat.

Periodistes emprenedors

Vicent Partal, professor de Lingua Món i editor de Vilaweb va ser molt pessimista en quant al futur del paper, afirmant que els grans diaris generalistes despareixerán en un futur no tant llunyà. Va destacar l'avantatge dels joves periodistes que s'incorporen al món laboral en un "moment de canvi històric". Partal va insistir que la clau de l'èxit està en l'especialització, en la creativitat i l'empenta personal dels joves. Davant la pregunta sobre el futur laboral va ser molt directe. El lector la no és un receptor passiu, és actiu i canviant i els periodistes ha de ser ràpids adaptant-s'hi. Va assegurar que els joves periodistes han d'emprendre, contractar-se a ells mateixos i no esperar a què algú els contracti.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada