dijous, 26 de maig del 2011

LLIBRES

“La nostra percepció de la realitat ara és menor”

Lucía Etxebarría visita la URV per presentar la seva seva última obra Lo verdadero es un momento de lo falso



L'escriptora Lucía Etxebarria ha presentat aquest matí a la conferència-taula rodona Lo verdadero es un momento de lo falso, la seva última novel•la a l’Aula Magna del Campus Catalunya. La guanyadora del Premi Nadal amb l’obra Beatriz y los cuerpos celestes, i el Premi Planeta, amb Un milagro en equilibrio ha parlat del seu últim llibre, de la realitat, dels mitjans de comunicació, de sexe, de la Llei Sinde i de les concentracions de Sol.

L’hiperrealitat és el tema central d’aquesta obra que analitza les relacions amoroses i socials actuals mentre fa una aguda crítica social. Etxebarria ens dóna tretze versions diferents d’una mateixa història cadascuna pretenent ser fidel als fets, als quals només podem accedir a través d’interpretacions. Segons l’escriptora a l’actualitat tenim més accés a informació, però a la pràctica aquesta és “molt dispersa i està manipulada”. Afirma que només tenim accés a versions de la realitat que han estat prèviament interpretades pels mitjans de comunicació i que per tant la nostra “percepció de la realitat és baixa”.

La història gira entorn del misteri de la mort de Pumuky, el cantant del grup Sex & Love Addicts. A través d’aquest personatge retrata com el món de l’espectacle premia als narcisistes. Ha definit la novel•la com a autobiogràfica en el sentit en què encara que tota la història no ás seva ni real, “les emocions sí ho són”. S’ha rodat també un videoclip del grup del tema Coge Palomitas on figura l’escriptora.


La Llei Sinde també ha estat tema de debat de la jornada quan Etxebarria ha mostrat el seu acord amb la normativa assegurant que és “una de les menys bèsties de tota Europa”. Etxebarria ha dit que troba els intercanvis privats lògics i útils però que si no es controlen les descàrregues per Internet, “a la llarga no hi haurà continguts”.

L’acte ha estat organitzat per l’àrea de Filologia Hispànica amb el Suport del Minsiteri de Cultura, dins del programa Encuentro con Escritores. Els alumnes de la facultat han formulat preguntes que s’han recollit al seu bloc interdisciplinari treballat a classe i que l’autora ha anat responent al llarg de l’acte.



Lucía Etxebarria parla del sexe a la seva obra:



Lucía Etxebarria parla dels personatges femenins del llibre:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada